PFAS in rietjes, Universiteit Antwerpen vindt PFAS in “duurzame” rietjes.

Belgisch onderzoek heeft aangetoond dat veel vervangende opties voor het inmiddels verboden plastic rietje niet zo onschuldig zijn als men dacht. De papieren rietjes zouden een ‘duurzaam’ alternatief voor de plastic variant moeten zijn, maar ook drinkrietjes van papier en bamboe bevatten PFAS. 

PFAS zijn chemicaliën die de natuur nauwelijks kan afbreken, ook wel de forever chemicals genoemd.

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen stelden vast dat de gevreesde forever chemicals in 18 van de 20 geteste papieren rietjes (90%) en 4 van de 5 bamboe rietjes (80%) zaten. Ook in 3 van de 4 plastic rietjes (75%) stelden ze de aanwezigheid van PFAS vast. 

Alternatieven zoals papier, bamboe, en zelfs glas bevatten vaak PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen). Deze chemische stoffen zijn weliswaar nuttig omdat ze vuil, water en vet afstoten, maar studies wijzen ook uit dat ze schadelijk kunnen zijn voor zowel mens als milieu. Ze worden in verband gebracht met gezondheidsproblemen zoals leverschade en nierkanker, en breken nauwelijks af in de natuur.

 

 

rijst rietjes

Echter, er is een nieuwe speler in het veld die een milieuvriendelijk alternatief biedt: de RiceStraws van EcoSippers. Deze rietjes worden gemaakt van de overblijfselen van rijstplanten die anders zouden worden verbrand, wat bijdraagt aan luchtvervuiling. Het productieproces gebruikt enkel volledige natuurlijke en plantaardige ingredienten, zonder gebruik te maken van schadelijke chemicaliën of additieven. Het belangrijkste is dat ze volledig vrij zijn van PFAS. Voor de kleur wordt gebruik gemaakt van zwarte bes, pompoen, paarse zoete aardappel en rozemarijn

Ze zijn dus volledig composteerbaar en laten geen sporen na in het milieu. Door voor deze rietjes te kiezen, dragen we actief bij aan het verminderen van plastic afval en het minimaliseren van onze ecologische voetafdruk.

Dus als het gaat om het kiezen van een milieuvriendelijk rietje, is RiceStraw een uitstekend alternatief dat veilig is voor zowel mens als planeet. Laten we samen de kracht van recycling omarmen, slok voor slok, met een RiceStraw per keer!

🌾 Rijst Rietjes: De Duurzame Ster! ✨

Rijst rietjes zijn 100% natuurlijk, afbreekbaar binnen 7 dagen in water, minder dan 2 maanden in de composthoop.  Ze zijn gemaakt van rijstmeel uit de niet-gebruikte, gebroken rijskorrels (wat anders als afval zou worden beschouwd) & tapioca.  Ze zijn tot 50% goedkoper dan pasta, avocado & bamboe rietjes en behouden hun stevigheid minstens 2 uur. 💰 Geen PFAS, geen smaakverlies en een bewuste keuze voor het milieu! 🌍

Proost op een groenere toekomst met RiceStraws! 🥂🌏