bamboe rietjes

Bamboe rietjes

Bamboe rietjes komen van een snelgroeiende plant. Ze bieden een duurzaam alternatief voor plastic. Hun natuurlijke uiterlijk en biologisch afbreekbare eigenschappen maken ze aantrekkelijk.  Eco-bewuste consumenten houden ervan.

Bamboe is snelgroeiend. Maar voor rietjes of andere producten heb je een volgroeide plant nodig. Afhankelijk van de soort, kan bamboe binnen 2 tot 3 jaar geoogst worden.

Toch hebben bamboe rietjes nadelen. Ze kunnen maar een paar keer gebruikt worden. Ze gaan minder lang mee dan rietjes van staal of glas. Ze kunnen gemakkelijk breken.

Bamboe rietjes zijn ook moeilijk schoon te maken. Bacteriën kunnen zich in de poriën en scheuren ophopen. Dit kan een hygiënisch risico zijn.

Studenten biologie van de Universiteit Antwerpen ontdekten PFAS in plantaardige rietjes, inclusief bamboe. In het onderzoek werden verschillende merken onderzocht: 20 papier, 5 bamboe, 5 plastic, 5 RVS en 5 glazen rietjes. “In bijna alle plantaardige rietjes werden PFAS gevonden. De concentratie en samenstelling varieerde echter.

PFAS zit in een dun beschermlaagje. Dit laagje zorgt ervoor dat rietjes niet meteen verweken in je drankje. PFAS is een door de mens gemaakte chemische stof die van nature niet voorkomt. Het kan schadelijke effecten hebben op het immuunsysteem en op de voortplanting. Het kan kankerverwekkend zijn en is slecht voor de natuur. Vooral dieren in de top van de voedselketen kunnen problemen krijgen.

Hoewel bamboe rietjes charmant en milieuvriendelijk zijn, zijn rijst rietjes beter. Ze bieden een mix van duurzaamheid en prijs. Ze zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Hiermee vormen ze een verstandige, ethische en duurzame keuze. ?? Ze hebben niet de beperkingen of uitdagingen van andere alternatieven.

Ref:
The last straw: Characterization of per- and polyfluoroalkyl substances in commercially-available plant-based drinking straws
drink rietjes kunnen pfas bevatten waarschuwt universiteit antwerpen

Waarom onze rijst rietjes een kans geven?

6 goeie redenen.

1. Onze rijst rietjes zijn duurzaam gemaakt van 70% restafval van de rijstindustrie - de gebroken, ongebruikte rijstkorrels die anders verloren zouden gaan - gecombineerd met 30% tapioca.

2. Onze rijst rietjes komen in alle soorten & maten - voor elke drankje een perfecte match! Onze rietjes zijn ook gekleurd met 100% natuurlijke, plantaardige kleurstoffen.

 

3. Waarom geen pasta rietjes, zegt u? Deze zijn niet glutenvrij en onze rijst rietjes wel!

 

azie rijst
rijst rietjes

 

4. In tegenstelling tot plastic & bioplastics, die bijna 500 jaar nodig hebben om af te breken, zijn onze rijst rietjes volledig afgebroken in minder dan 60 dagen.

Tevens een perfecte en milieuvriendelijke meststof die ook geen onschuldige, hongerige zeedieren schaadt!

 

5.  Onze rijst rietjes zijn stevig en gaan tot een uur mee voordat ze gaan kromtrekken, maar blijven nog 1 à 2 uur functioneel.

 

6. Onze rijst rietjes hebben hun unieke charme al bewezen in Azië en worden nu ook een aantrekkelijke keuze voor Europa. Azië is dol op deze unieke rietjes, vooral vanwege het lokale karakter ervan. Bijvoorbeeld Bali ervaart een opvallende toename in het gebruik van rijst rietjes als milieuvriendelijk alternatief voor plastic rietjes. En, vanaf nu zij ze ook beschikbaar bij ons!