Avocado rietjes

 

Anders dan pasta of rijst rietjes die volledig natuurlijk zijn, vormen avocado pitten de basis voor een nieuwe vorm van bioplastic vervaardigd uit biopolymeer.

Deze rietjes, die een fascinerende samensmelting van natuurlijke en kunstmatige elementen vertegenwoordigen, zijn samengesteld uit 60% biopolymeren van avocadopitten en 40% synthetische organische verbindingen. Voor een diepere duik in deze innovatie, bekijk het artikel Is avocado het nieuwe plasticalternatief?.

Waarom Avocado Rietjes Misschien Niet De Beste Optie Zijn

Het lijkt op het eerste gezicht een mooie mix: natuurlijk avocado-materiaal gecombineerd met synthetische verbindingen. Maar als je dieper graaft, ontstaan er wat zorgen. Onder invloed van warmte en vochtigheid splitsen de biopolymeerketens in de rietjes. Dit maakt ze composteerbaar, ja, maar niet volledig. Het deel van 40% synthetische componenten kan tot 8 maanden in de natuur blijven. Vergelijk dit met andere alternatieven zoals rijst rietjes, en het verschil is overduidelijk.

De Single Use Plastics Richtlijn van de EU heeft verdere uitdagingen geïntroduceerd. Ze behandelt biobased kunststoffen zoals die in avocado rietjes op dezelfde wijze als op olie gebaseerde kunststoffen. Hierdoor werden zelfs deze eco-vriendelijkere alternatieven verboden vanaf 3 juli 2021.

Er zijn echter andere problemen die verder gaan dan de samenstelling van het rietje zelf. De teelt van avocado’s heeft serieuze milieu- en sociale problemen. Elk van deze sappige vruchten vereist enorme hoeveelheden water om te groeien. Specifiek, voor slechts 1 kg avocado’s, is 2000 liter water nodig. Dit veroorzaakt niet alleen ecologische zorgen, maar brengt ook spanningen in productiegebieden zoals Mexico.

Tegenover deze problemen bieden rijst rietjes een stralend alternatief. Als je kijkt naar hun eco-voetafdruk, kosten, en impact op de wereld, zijn ze een duidelijke winnaar. Gemaakt van 100% natuurlijke bronnen, blijven ze hun vorm behouden in drankjes en zijn ze volledig composteerbaar binnen slechts 60 dagen. Bovendien brengen ze niet dezelfde zware sociale en ecologische problemen met zich mee die avocado rietjes hebben.

Conclusie: Terwijl avocado rietjes een innovatieve stap voorwaarts waren in onze reis om afscheid te nemen van plastic rietjes, hebben ze hun eigen set van problemen. Ze kunnen zeker worden beschouwd als een tussenstap, maar met alternatieven zoals rijst rietjes beschikbaar, is het duidelijk dat we kunnen (en moeten) beter doen voor onze planeet. Het is altijd de moeite waard om de volledige levenscyclus van een product te overwegen voordat we het als “duurzaam” bestempelen.

Waarom onze rijst rietjes een kans geven?

6 goeie redenen.

1. Onze rijst rietjes zijn duurzaam gemaakt van 70% restafval van de rijstindustrie - de gebroken, ongebruikte rijstkorrels die anders verloren zouden gaan - gecombineerd met 30% tapioca.

2. Onze rijst rietjes komen in alle soorten & maten - voor elke drankje een perfecte match! Onze rietjes zijn ook gekleurd met 100% natuurlijke, plantaardige kleurstoffen.

 

3. Waarom geen pasta rietjes, zegt u? Deze zijn niet glutenvrij en onze rijst rietjes wel!

 

azie rijst
rijst rietjes

 

4. In tegenstelling tot plastic & bioplastics, die bijna 500 jaar nodig hebben om af te breken, zijn onze rijst rietjes volledig afgebroken in minder dan 60 dagen.

Tevens een perfecte en milieuvriendelijke meststof die ook geen onschuldige, hongerige zeedieren schaadt!

 

5.  Onze rijst rietjes zijn stevig en gaan tot een uur mee voordat ze gaan kromtrekken, maar blijven nog 1 à 2 uur functioneel.

 

6. Onze rijst rietjes hebben hun unieke charme al bewezen in Azië en worden nu ook een aantrekkelijke keuze voor Europa. Azië is dol op deze unieke rietjes, vooral vanwege het lokale karakter ervan. Bijvoorbeeld Bali ervaart een opvallende toename in het gebruik van rijst rietjes als milieuvriendelijk alternatief voor plastic rietjes. En, vanaf nu zij ze ook beschikbaar bij ons!